Seramik Döşeme Nasıl Yapılır?

Seramik Döşeme Nasıl Yapılır?

Seramik Döşeme Nasıl Yapılır?

Seramik Döşeme İşlemi için Gereken Malzemeler

Seramik döşeme için kullanılabilecek malzemeleri kısaca sizler için sıralayacağız. Bu malzemelerin her birinin elinizde mevcut olmasına gerek yok, ancak çeşitli malzemelerde işlemi hem çok daha hızlı bir hale getirebilir, hem de kolaylıkla halledebilirsiniz.

Seramikleri Döşemek İçin Gereken Alet-Edevatlar:

1-Seramik malası

2-Seramik derz malası

3-Düz mala

4-Lastik bir tokmak, çekiç

5-Seramik kırmak için seramik pensesi

6-Seramik veya fayans karoları için Seramik Takozları, Derz Artısı

Seramik Döşemek için gereken Malzemeler:

1-Seramik

2-Seramik harcı

3-Derz dolgusu

Bu malzemeler ve aletlerle seramik döşeme öncesi tüm gerekli ekipmanlara sahip olmuş olursunuz. Ancak unutulmaması gereken en kritik nokta, bu işlerde daha önce bir tecrübeye sahip olmadıysanız mutlaka ekstra bir paket seramik almanız gerektiğidir. Çünkü işlem esnasında zarar görmüş seramik karoların yerlerini doldurmanız gerekebilir. Fayans döşeme işlemi her ne kadar kolay görünse de, ufak hatalar pahalıya patlayabilir.

Seramik döşeme yapmak için ilk önce planlamanız gerekmekte. İstediğiniz seramik modelini bulduktan sonra, kaplama yapacağınız alanın ölçülerini almalısınız. Seramik ölçüsü almak için yapmanız gereken ilk şey, alanın metrekare cinsinden ölçüsünü aldıktan sonra Yurtbay Seramik üzerinden veya ilgili bayiiden, yapı marketten edinebileceğiniz teknik detaylardır. Yurtbay Seramik ürünleri standart olarak kutu başına 1.4 metrekarelik alanı kaplamaktadır. Yani, 14 metrekarelik bir banyoyu seramik kaplamak istediğinizde 10 kutu ve %10 zayiat için de 1 ekstra kutu olmak üzere 15 kutu seramik ürünü satın almalısınız.

İstediğiniz alana herhangi bir malzeme, harç kullanmadan öncelikle döşeyeceğiniz seramikleri kaplayın. Alanın seramikleriniz için tam olarak uygun olduğundan emin olmalısınız. Seramik veya fayans zemin kaplama öncesi mutlaka seramikleri, fayansları dizerek model belirlemesi yapın. Eğer duvarlar ile tam anlamıyla uyuşmayan parçalarınız varsa, onları seramik penseleri ile kırabilirsiniz, ancak bu işlemin oldukça zorlu olabileceğiniz unutmayın. Seramikleri kuru bir şekilde dizdikten sonra sırada harç karışımını zemine yaymak var.

Seramiklerin zemininizdeki görünüşünden memnun olduğunuzda, seramikleri kaldırın ve zemine seramik harcını sürün. Çok kalın bir tabaka yaratmanıza gerek yok. Bu aşamada seramik malasıyla bastırarak zemini harç ile kaplayın. Zemini harç ile kapladıktan sonra her bir seramik karonun arkasında, yani zeminde kalan kısmına da harç sürün. Bu harcı da seramik malası ile yayarak kullanın. Yeterli harç miktarını uyguladığınızı düşünüyorsanız, sonraki adıma geçebilirsiniz.

Şimdiki amacınız, seramikleri harca yavaş bir şekilde bastırmak. Düzgün yerleştirdiğiniz seramik karoyu ileri geri ve dairesel hareketlerle iyice bastırmalısınız. Bu bastırma işlemi hem zemindeki harç içerisindeki hava boşluklarını engelleyecek, hem de daha sağlam bir seramik uygulaması olmasını sağlayacak. Seramiklere baskı uygulamaktan korkmayın; ekstra bir paket seramik bu aşama için var. Seramiği iyice bastırdıktan ve yerinde güvenli bir şekilde durduğundan emin olduktan sonra, diğer seramikleri de tek tek uygulayın. Her birinin arkasına da ince bir harç tabakası uygulamayı ihmal etmemelisiniz. Seramikleri uygularken, diğer bir seramiğe geçmeden önce mutlaka iki seramik arası mesafeden emin olmalısınız. Seramikler arası mesafeyi ölçmek ve düzgün bir şekilde uygulama yapmak için seramik karo aralayıcı veya fayans aralayıcı, derz artısı olarak aratarak bulabileceğiniz bir malzemeden faydalanabilirsiniz.

Karolar arasında bıraktığınız boşlukları doldurmak için bir derz dolgusu kullanmalısınız. Derz dolgusu da bir harç gibi uygulanmaktadır. Bu dolgu malzemesini seramiklerin arasındaki boşluklara derz malası kullanarak uygulamalısınız. Seramik aralayıcılarla aralık bıraktığınız karoların hem birbirine daha iyi tutunması, hem de çok daha güzel görünmesi için bu işlem gerekli. Derz dolgusunu boşluk bölüme mala kullanarak iyice yedirin, çok hafifçe ve dairesel hareketlerle bastırın. Ardından tek tek bu işlemi tüm seramik boşlukları için yapın. Seramiğin üzerine derz dolgusu gelmesinden endişe etmeyin. 1 saat gibi bir süre vererek kurumasını bekleyin. 1 saat sonunda bir sünger ve su yardımıyla dolgunun arta kalan kısmını alın ve seramiklerinizi kibarca temizleyin.

Derz dolgu malzemesi uygulamasından sonra seramiklerinizin üzerinde puslu, bulanık bir görüntü oluşabilir. Bu görüntüden kurtulmak için pek çok yapı marketten edinebileceğiniz temizleyicileri kullanabilirsiniz. Bu temizleyici malzemeleri uygulamadan önce mutlaka beklemeniz gerekmektedir. Aksi halde döşediğiniz seramikleri de riske atmış olursunuz. Temizleyiciyi uyguladıktan sonra elde edeceğiniz döşeme, tamamiyle sizin ürününüz olacak.

 

Seramik zemin kaplama işlemi yalnızca bu kadar. Seramik kaplama inanılmaz zor bir işlem değil, yalnızca her adımın dikkatli ve ölçülerek yapılması gerekiyor. Ölçüleri doğru aldıysanız, zemine seramikleri ilk baştan kuru bir şekilde dizip modeli belirlediyseniz, herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınızdır. Aynı zamanda her defasında tek bir seramik uyguladığınızdan, en kötü ihtimalle bir seramiğiniz heba olacak, her an bir usta çağırabilirsiniz. İşte bu gibi işlemlerde bir paket de zaiyat seramiği almak, her zaman çok mantıklıdır. Ne olacağı belli olmaz, değil mi?

Etiketler: seramik döşeme, seramik döşeme malzemeleri, seramik döşeme nasıl yapılır
Temmuz 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR